Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Οι αρχές της Λετονίας έθεσαν υπό κράτηση χθες δύο Ρώσους ακτιβιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να μπουν σε μια στρατιωτική βάση, καθώς η χώρα συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι άνδρες, που είχαν μαζί τους μια σημαία του Αγίου Γεωργίου του ρωσικού στρατού και φυλλάδια εναντίον του NATO, σκαρφάλωσαν σε έναν τοίχο της βάσης Αντάζι την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο λετονικός στρατός. Συνελήφθησαν μερικά λεπτά αργότερα, αλλά τέθηκαν επισήμως υπό κράτηση χθες.

Η κράτησή τους, όπως και μια επίθεση σε συστήματα πληροφορικής στη Λιθουανία την περασμένη Τετάρτη, εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις ανάμεσα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής και τη Ρωσία, που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία πέρυσι και λόγω της υποστήριξης που το Κίεβο και η Δύση καταγγέλλουν πως προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Λετονία δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις συλλήψεις.

Ο Λετονός υπουργός Άμυνας Ραϊμόντς Βεγιόνις δήλωσε ότι το συμβάν ενδέχεται να αποτελεί μέρος ενός πολέμου προπαγάνδας και πρόσθεσε ότι "οι υπηρεσίες (ασφαλείας της Λετονίας) εργάζονται κατάλληλα για την εξάλειψη τέτοιων προκλήσεων", όπως μετέδωσε το λετονικό πρακτορείο ειδήσεων LETA.

Η Άλλη Ρωσία, ένα μικρό κίνημα που έχει δημιουργήσει ο ιδρυτής του Εθνικού Μπολσεβίκικου Κόμματος Έντουαρντ Λιμόνοφ, ο οποίος λέει πως επιδιώκει τη δημιουργία ενός "Ευρασιατικού" κράτους, ανέφερε πως οι δύο συλληφθέντες είναι μέλη του.

Διεξάγεται έρευνα σε βάρος των προσώπων αυτών, και ενδέχεται να τους ασκηθεί δίωξη για κατασκοπεία και απόπειρα διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών. Εάν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη.
Δημοσιεύτηκε: 6:45 μ.μ.
Εδώ σχολιάζεις εσύ!
Περισσότερα: ,

Κάντε like στην σελίδα μας για να ενημερώνεστε 24 ώρες! Αν έχετε κάνει αγνοήστε το! Ευχαριστούμε!